Merkator kupuje SOS markete?

Bez autora
Aug 01 2011

Posle preuzimanja „Familija marketa“, „Merkator“ drugi po veličini lanac u Srbiji planira da u svoju prodajnu mrežu pripoji i prodavnice „Jabuke“, u kojoj trenutno kao zakupci posluju „SOS marketi“. U pomenutim kompanijama ne žele da komentarišu naredne poteze, niti dalje planove za širenje i spajanje, ali su u „Merkatoru“ ipak potvrdili da su u toku pregovori o preuzimanju još jednog trgovinskog lanca. A, to potvrđuje u toj kući i navodi da nameravaju da na srpsko tržište narednih godina investiraju još 150 miliona evra. Od prošle godine preduzeće „Jabuka“ je u restrukturiranju, jer je kompanija „Irva investicije“ Đorđija Nicovića, u čijem je vlasništvu „Jabuka“ zbog izbegavanja stečaja podnela plan reorganizacije. Objekti su izdati SOS marketima, koji ima isto rukovodstvo, pa i radnu snagu „Jabuke“, ali dug se samo uvećao. Naime, poslovni prihod je sa 586 miliona u 2009, prošle godine pao na 16 miliona. Prema podacima NBS u slučaju „Jabuke“ stekli su se uslovi za pokretanje stečaja.

Merkator kupuje SOS markete?Posle preuzimanja „Familija marketa“, „Merkator“ drugi po veličini lanac u Srbiji planira da u svoju prodajnu mrežu pripoji i prodavnice „Jabuke“, u kojoj trenutno kao zakupci posluju „SOS marketi“ - saznaju „Novosti“.

U pomenutim kompanijama ne žele da komentarišu naredne poteze, niti dalje planove za širenje i spajanje, ali su u „Merkatoru“ ipak potvrdili da su u toku pregovori o preuzimanju još jednog trgovinskog lanca. A, to potvrđuje u toj kući i navodi da nameravaju da na srpsko tržište narednih godina investiraju još 150 miliona evra.

Od prošle godine preduzeće „Jabuka“ je u restrukturiranju, jer je kompanija „Irva investicije“ Đorđija Nicovića, u čijem je vlasništvu „Jabuka“ zbog izbegavanja stečaja podnela plan reorganizacije. Objekti su izdati SOS marketima, koji ima isto rukovodstvo, pa i radnu snagu „Jabuke“, ali dug se samo uvećao. Naime, poslovni prihod je sa 586 miliona u 2009, prošle godine pao na 16 miliona. Prema podacima NBS u slučaju „Jabuke“ stekli su se uslovi za pokretanje stečaja.

Vlasnici

Prema podacima APR, SOS markete osnovali su, uglavnom funkcioneri u ASNS. Osim Ranke Savić, predsednice ASNS, suvlasnik je i Dragan Milovanović, nekadašnji funkcioner sindikata „Nezavisnost“, a sada i glavni menadžer u ASNS. Oboje imaju po 15 odsto udela u SOS marketu. Tu je i bivši direktor „Jabuke“ Milorad Mišković sa 19 odsto kapitala, kao i Mihajlo Mikić (25 odsto) i Ljubomir Đorđević (26 odsto udela). Trgovina je zasnovana zakupom tridesetak prodavnica „Jabuke“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik